Ruud , eigenaar van een bedrijf dat rouwvervoer verzorgt rondom begrafenissen, dreigde ten onder te gaan aan zijn eigen succes. De vraag naar zijn diensten was enorm gegroeid, maar de bijbehorende werkdruk leidde tot een burn-out. Dankzij strategische begeleiding van Mitch heeft Ruud nu weer grip op zijn bedrijf én zijn leven, met een helder plan voor de toekomst. “Als ik dit drie jaar eerder had gedaan, had ik misschien wel nooit een burn-out gehad,” vertelt hij.
Succesvol, maar uit balans
De rouwvervoerder verzorgt rouwvervoer in de regio’s Noord-Brabant, zowel voor grote uitvaartorganisaties als kleinere rouwcentra. Ruud had eerst een taxibedrijf en besloot zich in 2028 volledig te richten op rouwvervoer. Deze strategische keuze bracht zakelijk succes: het rouwvervoer groeide in omvang en de vraag bleef stijgen. Maar Ruud ervoer ook de keerzijde. De groeiende werkdruk en het gebrek aan structuur in zijn organisatie zorgden ervoor dat hij steeds meer op zijn bord kreeg. Zijn to-do list was overvol en er kwamen steeds meer taken bij. Uiteindelijk raakte hij overspannen en belandde hij thuis met een zware burn-out.
Zoeken naar een oplossing
Tijdens gesprekken met een psycholoog werd duidelijk dat Ruud’s balans tussen werk en privé volledig zoek was. Hij wist dat er iets moest veranderen, maar had geen idee waar hij moest beginnen. Tot zijn verbazing bood zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering geen hulp. Ze stortten elke maand een bedrag op zijn rekening, maar beter werd hij hier niet van. In zijn hoofd zat nog steeds chaos en echt tot rust komen lukte hem niet. Via een ondernemer in zijn netwerk kwam hij in contact met Mitch. “Toen ik hoorde dat Mitch hem geholpen heeft om zijn winstgevendheid met 25% te vergroten terwijl hij minder uren ging werken in zijn bedrijf was ik overtuigd, dat wilde ik ook” vertelt Ruud.
Strategische 1-op-1 sessies: De situatie onder de loep
Mitch stelde een traject voor met drie strategische workshops. Tijdens deze sessies werden Ruuds doelen, ambities en toekomstvisie in kaart gebracht. Ook werd er gekeken naar de marktontwikkelingen en de interne organisatie van de rouwvervoerder.
Al snel bleek dat Ruud veel te veel verantwoordelijkheden op zich had genomen:
- Hij deed niet alleen de planning van alle chauffeurs, maar reed zelf ook uitvaarten;
- Hij was verantwoordelijk voor het onderhoud van de auto’s;
- Hij deed zelf de administratie en facturatie van het bedrijf;
- Hij was degene die op zoek was naar nieuwe klanten;
- Hij belde constant met klanten en chauffeurs om roosters rond te krijgen en was van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat telefonisch bereikbaar.
Daarnaast werd tijdens de sessies duidelijk dat het bedrijf heel veel potentie had. De vraag naar rouwvervoer blijft groeien door de vergrijzing en er liggen kansen om verder te professionaliseren en verduurzamen. De klanttevredenheid was bizar hoog en ieder rouwcentrum dat kennis maakte met Ruud en zijn manier van werken werd vaste klant.
Een concreet actieplan
Op basis van de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen stelde Mitch een concreet actieplan op voor de komende drie jaar. Het plan bevatte duidelijke strategische prioriteiten, verdeeld over Ruud en zijn medewerkers.
Enkele speerpunten waren:
- Het delegeren van verantwoordelijkheden om de werkdruk op Ruud te verlagen;
- Structuur aanbrengen in de interne organisatie en investeren in een ander boekhoudpakket;
- Inspelen op kansen in de markt, zoals verduurzaming en het uitbreiden van het klantenbestand;
- Een duidelijke ‘stip op de horizon’ bepalen, zodat alle dagelijkse keuzes beoordeeld konden worden op basis van hun bijdrage aan de langetermijndoelen.
Door het verdelen van taken en het invoeren van een strategische focus kreeg Ruud niet alleen meer controle, maar ook veel meer rust.
Rust en richting
Voor Ruud betekende het actieplan een keerpunt. “Ik werkte altijd van dag tot dag en keek niet verder dan het einde van mijn bureaublad. Nu hebben we een duidelijke stip op de horizon en weet ik bij elke beslissing of het past binnen onze doelen. We zijn geen stuurloos schip meer.”
Dankzij de strategie heeft Ruud het vertrouwen hervonden in zichzelf en zijn bedrijf. Hij ervaart meer rust, kan taken beter delegeren en weet nu waar hij naartoe werkt. “Ik ben enorm goed geholpen. In de eerste sessie was ik nog zo vermoeid dat ik het amper volhield, maar nu zie ik de toekomst weer positief tegemoet.”
De waarde van strategie: ‘Had ik dit maar eerder gedaan’
Ruud kijkt met spijt terug op de jaren waarin hij overbelast was. “Als ik dit drie jaar geleden had gedaan, had ik misschien wel nooit een burn-out gehad. Dat had me, ook privé, een heleboel ellende gescheeld. Maar gelukkig was het nog niet te laat. Nu voelt het alsof alle puzzelstukjes eindelijk op hun plek zijn gevallen.”
Zijn verhaal is een krachtig voorbeeld van hoe strategische begeleiding niet alleen een bedrijf, maar ook een ondernemer kan transformeren. “Hopelijk inspireert mijn ervaring anderen om tijdig hulp in te schakelen. Het is nooit te vroeg om grip te krijgen op je bedrijf én je leven.”
Conclusie
De case van Ruud laat zien hoe belangrijk het is om tijdig stil te staan bij de strategie van je bedrijf. Met de juiste begeleiding kun je niet alleen de prestaties van je bedrijf verbeteren, maar ook de balans in je leven herstellen. Wil jij ook rust, richting en een helder plan voor de toekomst? Neem dan contact op en ontdek hoe we samen jouw doelen kunnen bereiken.